Scandinavië Instituut

finland

Foto: Helsinki

Algemene info

Oppervlakte: 338.145 km2
Hoofdstad: Helsinki (in het Zweeds: Helsingfors)
Bevolking: 5,5 miljoen (2016)
Officiële voertaal: Fins en Zweeds
Munteenheid: Euro (€)
Nationale feestdag: 6 december (Onafhankelijkheidsdag)
Tijdzone: GMT +2
Landsgrenzen: Noorwegen (709 km), Zweden (545 km), Rusland (1.309 km)

Vlag

links

Wil je verder lezen en kijken over Finland? Dan hebben we hebben de volgende tips: Korte geschiedenis

De geschiedenis van Finland gaat ver terug. Er zijn aanwijzingen gevonden dat de vestiging van mensen in Finland teruggaat tot 8500 v.Chr. De informatie op deze website zal niet de geschiedenis vanaf dat moment beschrijven, maar beperkt zich. Het land was tussen de 12de en 18e eeuw onderdeel van Zweden en kwam daarna in Russische handen. Van 1809 tot aan de onafhankelijkheid op 6 december 1917 was Finland een groothertogdom in het Russische keizerrijk. Het land verdedigde tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid door noodgedwongen samen te werken met Duitsland en wist een invasie van de Sovjet-Unie af te slaan, maar verloor hierbij wel een fors deel van Karelië aan de Sovjet-Unie. Desalniettemin was het een enorme prestatie van het kleine Finse leger tegen het oppermachtige Sovjetleger. 

Finland staat bekend als moderne vrijemarkteconomie met een hoog opgeleide bevolking, veel aandacht voor gelijkheid, en een sterke sociale zekerheid. Het land heeft ongeveer 5,5 miljoen inwoners waarvan 73.8% Luthers is (2014) (en ruim 80% protestants) en kent Fins en Zweeds als officiële voertalen. Het is het enige Scandinavische land die de Euro als munteenheid heeft ingevoerd.

Onderwijs, cultuur en sport

Finland wordt geroemd om het goede onderwijssysteem (zie onderstaande weblink). Naast een uitgebreid systeem voor jonge(re) kinderen heeft het land diverse hogescholen en universiteiten. De Universiteit van Helsinki haalt de wereldtop en belandt in 2017 in de World University Rankings op plaats 91 (in Europa op plaats 32). Ook andere universiteiten zoals de Aalto University, Universiteit van Oulu, Universiteit van Tampere, Universiteit van Turku, Universiteit van Oost-Finland, Universiteit van Jyväskylä, Lappeenranta University of Technology en de Tampere University of Technology behoren tot de top van de wereld.

Cultuur
De bekendste Fin op het terrein van muziek is misschien wel Jean Sibelius (1865-1957). Johan Julius Christian (roepnaam Jean) Sibelius werd geboren in Hämeenlinna in een Fins-Zweedse familie en was vooral componist, dirigent en musicus. Zijn bekendste werk Finlandia is een symfonisch gedicht. Dit gedicht was patriottistisch van aard en gericht tegen de intrekking van de Finse autonomie door tsaristisch Rusland. Het stuk werd in 1900 ten gehore gebracht tijdens de Expo in Parijs waardoor de situatie internationale aandacht kreeg.

Schrijver Frans Eemil Sillanpää (1888-1964) is wellicht een van Finlands bekendste schrijvers. Hij schreef vele werken zoals romans en novelles. Hij ontving in 1939 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Finland won het Eurovisiesongfestival in 2006 met de rockbank Lordi en het nummer ‘Hard rock Hallelujah’.

Sport
Veel sportactiviteiten vinden plaats in het Olympisch Stadion in Helsinki. De Finse hoofdstad had de eer om de Olympische Zomerspelen van 1952 te mogen organiseren. Een andere locatie voor (sport)evenementen is de Hartwell Areena (eveneens in Helsinki gelegen).

Populaire sporten in Finland zijn ijshockey, skiën, langlaufen, floorball en voetbal. Finland behoort tot de beste ijshockey landen ter wereld en wist bij de Spelen van 2014 brons te veroveren. In 2016 drong de ploeg door tot de finale van het WK IJshockey en pakte zilver. In 2017 won de Finse ploeg brons. Ook bij het mannen Floorball werden diverse wereldtitels veroverd.

Het nationaal team bij het voetbal wist zich nog niet eerder te kwalificeren voor grote toernooien, maar individuele voetballers uit Finland brachten het erg ver. Denk aan Jari Litmanen die jaren voor Ajax uitkwam, maar ook diverse andere voetballers die in grote Europese competities uitkomen zoals Sami Hyypiä, Jonatan Johansen, Mixu Paatelainen, Teemu Tainio, Jussi Jääskeläinen en Henrik Moisander.

Het Olympisch goud bij het schansspringen (grote schans) ging bij de edities van 1980, 1984, 1988 en 1992 allemaal naar Finnen, waarvan tweemaal naar Matti Nykänen. Nykänen won ook goud op de normale schans in 1988. Andere bekende schansspringers zijn Matti Hautamäki en Jani Soininen. Clas Thunberg won bij de Olympische Spelen van 1924 in Chamonix en in 1928 in Sankt Moritz in totaal 7 medailles (5 keer goud, 1 keer zilver en 1 keer brons). Verder werd hij bij WK Allround 5 keer kampioen en bij de EK Allround 4 keer kampioen.

In de autosport zijn er ook Finnen bekend geworden. Mika Häkkinen won tweemaal de Formule-1: in 1998 en 1999. Kimi Räikkönen won in 2007. Nico Rosberg, de kampioen van 2016 is Duits-Fins. Zijn vader is de Fin Keke Rosberg en hij won in 1982 de titel.