Scandinavië Instituut

Wat te doen in Helsinki?

Wat te doen in Helsinki?

Onlangs bezocht ik samen met een paar goede vrienden Helsinki (in het Zweeds: Helsingfors). Helsinki ligt in de provincie Uusimaa, in het uiterste zuiden van het land. De stad telt ongeveer 630.000 inwoners en je kunt het daarmee qua grootte dus goed vergelijken met een stad als Rotterdam. De metropoolregio Helsinki is trouwens nog een heel stuk groter, daar horen o.a. ook de steden Espoo en Kauniainen bij. De metropool telt zo’n 1,5 miljoen inwoners. Binnen de EU levert dat een plek in de top-40 op, in de Scandinavische landen is het goed voor een ‘bronzen plak’.

De luchthaven is een internationale hub voor vluchten van en naar het Verre Oosten. Verplaatsen van de luchthaven naar de stad kan sinds 2015 ook met de trein, daarvoor kon dat alleen per bus. Met de trein doe je er zo’n 40 minuten over om op Helsinki CS te arriveren. Wij hebben daar prima ervaringen mee. Het Centraal Station is ontzettend handig gelegen in de stad. Je kunt van daaruit zelfs te voet naar de grootste bezienswaardigheden.

Het centrale treinstation van Helsinki (Helsingin päärautatieasema) is al een bezienswaardigheid op zich. Het gebouw stamt uit 1919 en werd ontworpen door Eliel Sarinen. ’s Winters wordt het prachtig verlicht.

Korte geschiedenis van Helsinki

Helsinki werd gesticht in 1550 door de Zweedse koning Gustav I (Finland was toen een onderdeel van het grote Zweedse rijk) die van Helsinki een handelsstad wilde maken, gericht op Tallinn en bedoeld om de handelscontacten met West-Europa (in het bijzonder de Nederlanden) verder uit te bouwen. Het bleef echter lang een vrij onbeduidende stad. Dat veranderde pas toen Finland als een Groothertogdom onder Russische heerschappij kwam in 1809. De Russische Tsaar Alexander I besloot dat de oude hoofdstad Turku (in het westen van Finland) niet langer de hoofdstad kon zijn, maar dat Helsinki dat moest worden. Omdat Helsinki veel dichter bij Rusland ligt dan Turku wilde hij de Zweedse invloed laten afnemen en de Russische juist laten toenemen. Vanaf dat moment groeide Helsinki flink.

Helsinki is tegenwoordig een levendige en economisch sterke stad die internationaal georiënteerd is. Het huisvest de ambassades en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) en heeft stedenbanden met Berlijn, Stockholm, Tallinn, Peking, Moskou en St. Petersburg. Maar vanzelfsprekend heeft de stad zelf ook ontzettend veel te bieden. Helsinki is dus betrekkelijk jong en heeft vrij veel gebouwen in een neoclassicistische (negentiende-eeuwse) stijl. Maar er is ook behoorlijk veel Jugendstil. Een rondgang zoals ik die tijdens de trip met mijn vrienden heb gemaakt:

Oude Markthal
De Oude Markthal (in het Fins Vahna Kauppahalli genoemd) is prachtig gelegen aan het water, nabij de markt en de Havis Amanda. Ook toen de Foodhallen in Amsterdam en de Markthal in Rotterdam nog geen bekend fenomeen waren in ons land, was de Oude Markthal al een trekpleister van de stad. In allerlei kraampjes worden gerechten met fruit, vis, vlees en groente verkocht. De markthal is gebouwd in 1888-1889 en ontworpen door de architect Gustaf Nyström. Het is er een gezellige drukte en er komen veel toeristen op af, maar het is ook gewoon pure noodzaak: een groot deel van het jaar is het veel te koud om een markt te organiseren in de buitenlucht …

Kauppatori
Zoals gezegd ligt de markt niet ver van de markthal vandaan. Eigenlijk ligt deze er zelfs gewoon naast. Verder bevinden zich in de buurt van de markt van Helsinki het presidentieel paleis, de ambassade van Zweden en het stadhuis van Helsinki. Alle kijken uit op de markt. Op de markt zijn souvenirs te krijgen, maar ook kun je er lekker lunchen, fruit halen of bloemen kopen. Vanuit de markt vertrekken er pontjes naar Suomenlinna (zie verderop) of Korkeasaari, waar Helsinki Zoo te vinden is.

Domkerk, Helsinki

Senaatsplein
Via de Markt kom je gemakkelijk bij het Senaatsplein (in het Fins: Senaatintori en in het Zweeds: Senatstorget). Op het Senaatsplein komen politiek, geloof en wetenschap bij elkaar. De Finse regering zetelt er, het hoofdgebouw van de Universiteit van Helsinki is er gelegen en hier staat de beeldbepalende Domkerk (Helsinki Kathedraal). Het plein en de gebouwen (inclusief de kerk) werden ontworpen door C.L. Engel. De voltooiing van de bibliotheek (1844) en de kathedraal (1852) maakte Engel niet meer mee. Hij overleed in 1840. Ook aan het Senaatsplein ligt het Sederholmhuis, uit 1757. Dat is het oudste gebouw van Helsinki. Een ander zeer oud gebouw is het Bockhuis. Dat was lange tijd het stadhuis van Helsinki. Wij vonden het Senaatsplein erg mooi en prettig levendig. Als je niet van toeristen houdt kun je hier beter wegblijven, want dit stuk van de stad wordt door steeds meer vooral Aziatische toeristen ontdekt.

Kaivopuisto
Kaivopuisto is een hoger gelegen stadspark en strekt zich uit van de binnenstad tot aan de zee. In de woonwijk eromheen bevinden zich veel residenties van ambassadeurs. Het park zelf is enorm populair tijdens de jaarlijkse Vappu-viering op 1 mei. Verder zijn er concerten tijdens de zomerperiode in het park. De sfeer is er in de zomermaanden ontzettend ontspannen, een ideale plek om te picknicken of gewoon gezellig buiten te zijn. Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken langs de zee, de Finse Golf. Houd er wel rekening mee dat het water bijna het hele jaar echt ijs- en ijskoud is. Bedenk dat de Finse Golf vaak tot in de loop van april bevroren is …

Er bevinden zich in dit geweldige gebied diverse leuke restaurants en koffiegelegenheden aan de waterkant. Je kunt er met Engels prima terecht, probeer ook vooral wat typisch Finse gerechten uit. Ze zijn ontzettend lekker en voedzaam. Houd er wel rekening mee dat lunchtijd in Finland iets anders is dan in Nederland. In Finland wordt steevast al om elf uur ’s morgens geluncht! In veel gevallen lunchen mensen warm. Scholen, kantoren en bedrijven bieden hun leerlingen of werknemers vaak uitstekende, goedkope, voedzame lunchgerechten aan.

In Helsinki kun je gemakkelijk een fiets huren om je door de stad te bewegen. Fietsen kan (buiten de winterperiode) uitstekend in Helsinki. Houd er wel rekening mee dat niet overal fietspaden zijn aangelegd, zoals in Nederland of Denemarken. Maar het verkeer is behoorlijk gedisciplineerd. Als het verkeerslicht op rood staat, wachten de mensen netjes.

Uspenski-kathedraal
De Uspenski-kathedraal is de Russisch-orthodoxe kerk en ligt vlak bij het presidentieel paleis. De kerk is hoger gelegen en is herkenbaar aan de rode kleur van het bouwwerk. Het is de grootste Russisch-orthodoxe kerk van Finland en werd ontworpen door de Russische architect Aleksey Gornostayev. De bouw van de kerk was tussen 1862-1868. De kerk is bijna altijd geopend en een bezoekje is echt wel de moeite waard. Het interieur is rijkversierd.

Uspenski-kathedraal

Allas Helsinki Pool
Naast het Marktplein bevindt zich de Allas Helsinki Pool. In een hip, typisch Scandinavisch ogend gebouw zijn cafés, restaurants, conferentiezalen en zwembaden ondergebracht. Vanaf het dakterras heb je een fantastisch zicht op zee, maar ook op de stad. Naast de Allas Helsinki Pool staat het Helsinki Wheel, een reuzenrad.

Seurasaari
Het eiland Seurasaari ligt ten oosten van het stadscentrum van Helsinki en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Eenmaal op het eiland aangekomen kun je het openluchtmuseum bezoeken. In het natuurrijke gebied bevinden zich allerlei houten bouwsels die een goed beeld geven hoe (sober) de Finnen vroeger woonden en leefden. Een absolute aanrader voor wie geïnteresseerd is in de natuur en de geschiedenis van het land.

Stockmann
Terug in het centrum kun je een bezoek brengen aan de vele winkels die het stadscentrum van Helsinki kent. Het warenhuisketen Stockmann is opgericht in 1862 door een van oorsprong Duitse ondernemer. Het is het grootste warenhuis in Finland en heeft buitenlandse vestigingen in de Baltische Staten en in Rusland. De Nederlandse equivalent is De Bijenkorf.

Esplanadi
Net als het Senaatsplein is het chique Esplanadi ook ontworpen door de architect C.L. Engel. De opening van het park vond plaats in 1818. Aan weerszijden zijn er vele restaurants, koffiebars en lunchgelegenheden. Houd er wel rekening mee dat de prijzen ‘Scandinavisch hoog’ zijn. Voor een kopje koffie betaal je al heel snel vijf euro. Of meer. In het park zelf is het zeer bekende Kapelli-koffiehuis gevestigd. Dat werd in 1867 geopend. Het duurste hotel van Helsinki, Hotel Kämp, is eveneens gelegen aan Esplanadi.

Kamppi
Een van de grootste Finse bouwprojecten is het winkelcentrum Kamppi, in de wijk Kamppi (in het centrum van Helsinki). Het winkelcentrum is 37.000 m2 groot en biedt niet alleen een groot winkelaanbod, maar ook een ondergronds metrostation, indoor busstation en woningen. Het bouwproject werd in maart 2006 opgeleverd en laat zich kenmerken door een moderne bouwstijl.

Rotskerk
Ten westen van het stadscentrum ligt de Temppeliaukio-kerk, beter bekend als de Rotskerk. De kerk is ontworpen door Timo en Tuomo Suomalainen en werd gebouwd in 1969. De kerk is uit de rots gehakt en op sommige punten is dat met behulp van explosieven gebeurd. De akoestiek is werkelijk fantastisch. Vandaar dat er vaak concerten zijn. De kerk is een luthers-evangelische kerk.

Suomenlinna

Suomenlinna
Vanuit het marktplein kun je met een pontje -in ongeveer 10 minuten- naar de voormalige verdedigingswerken Suomenlinna. Suomenlinna bestaat uit zes eilanden en ligt voor de kust van Helsinki. De Zweedse naam is Sveaborg en tot aan de Finse onafhankelijkheid was het Viapori geheten in het Fins. De bouw van het fort werd gestart in 1748 door de Zweden, met als doel om de Russen buiten de deur te houden. Door de geografische ligging van de eilandenarchipel was het een militair strategisch doel (net als de Åland Eilanden). Nadat Finland onafhankelijk werd is de eilandengroep tot Suomenlinna gedoopt. Het fort staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Op Suomenlinna wonen ongeveer duizend mensen. Het is het hele jaar door prachtig. Dat vinden de Finnen zelf trouwens ook. Er worden dagelijks heel wat bruidsparen op de foto gezet!

In een paar dagen kun je in Helsinki een hoop zien. Veel hebben we ook niet gezien; bijvoorbeeld de vele musea die de stad heeft, de winkels van Iittala en Marimekko, de dierentuin en de botanische tuin … Wij vonden het zeer de moeite waard!

Heb jij tips voor bezienswaardigheden die we de volgende keer echt moeten bekijken? Vermeld ze hieronder of mail ze naar frank.visser@scandinavie-instituut.eu! 

Geef een reactie