Scandinavië Instituut

Luchthavenpassagiers

Luchthavenpassagiers

Al een aantal dagen haalt onze internationale luchthaven Schiphol de journaals. Door enorm lange wachtrijen zijn passagiers moe en geïrriteerd en nog erger, in sommige situaties misten ze hun vlucht. Een woordvoerder van Schiphol liet in het NOS Journaal weten dat men beveiliging inzet om de controles uit te voeren en het aantal beveiligers bepaalt op basis van een zogenoemde forecast, of te wel een voorspelling. Het moge duidelijk zijn dat die voorspelling volstrekt tekort geschoten is. KLM gaf in een reactie aan dat zowel de grootste luchthaven van ons land, als wel ons land zelf schade hebben opgelopen door deze wachtrijen. Bovendien zou het KLM ook miljoenen hebben gekost.

Amsterdam Airport is een van de drukste luchthavens van de wereld en van Europa. In 2016 ontving het naar schatting 63,6 miljoen reizigers en daarmee staat Schiphol in Europa op plek 3 na Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle. Zij ontvingen respectievelijk 75,7 en 65,9 miljoen mensen. In de wereld neemt Schiphol met deze score de 12e stek in en moet onder andere Dallas Fort Worth International Airport (65,7 miljoen reizigers) en de internationale luchthavens van Hongkong en Shanghai (70,5 en 66 miljoen) voor laten gaan. Schiphol weet de luchthaven van Frankfurt achter zich te houden, net als andere grote ‘hubs’ als Istanbul, Bangkok en Singapore.

Deze indrukwekkende aantallen stelden mij voor de vraag hoeveel passagiers de Scandinavische luchthavens jaarlijks ontvangen. Naslaan leert dat bij de bovengenoemde aantallen de reizigersaantallen van de luchthavens van de Scandinavische landen in het niet vallen. De grootste internationale luchthaven van Scandinavië is Copenhagen Airport Kastrup. In 2016 waren op Kastrup ruim 29 miljoen passagiers. Dat is ruim 9% dan in 2015. Die notering brengt Kastrup op plaats 14 in Europa, maar haalt de top-100 van de wereld niet. De tweede luchthaven van Scandinavië is Oslo Airport Gardermoen. De Noren groeiden 4,5% en kregen in 2016 ruim 25,7 miljoen bezoekers. Vlak daarachter komt Stockholm-Arlanda International Airport die 6,7% groeide en in 2016 uitkwam op ruim 24,6 miljoen mensen. Ook de Finse luchthaven Helsinki-Vantaa groeide met 4,6% en ontving in 2016 17,1 miljoen personen. De meest spectaculaire groei is afkomstig uit IJsland. Keflavík groeide meer dan 40% en kwam in 2016 uit op een record aantal bezoekers van 6,8 miljoen. De IJslandse regering heeft zich genoodzaakt gezien om de regels voor Airbnb aan te passen, omdat de massale toestroom van toeristen ook voor allerlei praktische uitdagingen zorgt. Andere Noordse luchthavens die de Europese top-100 complementeren zijn Göteborg (6,3 miljoen passagiers) en Bergen Flesland (5,9 miljoen passagiers).
Vágar Airport op de Faeröer Eilanden had ook te maken met een flinke groei van 5,8% en kwam eind 2016 uit op ruim 292.000 reizigers. Svalbard Aiport Longyear op Svalbard (Spitsbergen) was stabiel met 170.000 passagiers en Marieham Airport op Åland kreeg zo’n 60.000 bezoekers via de luchthaven. De cijfers van de Groenlandse luchthavens over 2016 waren nog niet in de tabel opgenomen, maar de grootste luchthaven Kangerlussuaq Airport ontving in 2015 ruim 143.000 passagiers.

Noot: de genoemde aantallen zijn afkomstig van de Engelstalige site van Wikipedia. Deze verwijst naar cijfermateriaal afkomstig van de websites van de diverse (internationale) luchthavens.

Geef een reactie