Scandinavië Instituut

Dienstplichtig

Dienstplichtig

De verkiezingscampagnes in ons land draaien op volle toeren. Alle deelnemende politieke partijen doen hun uiterste best om kiezers voor zich te winnen en een voor hen zo gunstig verkiezingsresultaat neer te zetten. Een van de thema’s in het politieke debat is de herinvoering van de dienstplicht, of beter gezegd de maatschappelijke dienstplicht. Verschillende partijen willen deze invoeren voor jonge mensen waardoor zij een periode actief zijn in de zorg of maatschappelijk middenveld. Tussen al het gedebatteer door in Nederland heeft de Zweedse regering afgelopen week ingestemd met een wetsvoorstel om de dienstplicht weer in te voeren nadat deze in 2010 was afgeschaft. Jongeren geboren na 1999 worden vanaf volgend jaar opgeroepen hiervoor. Na Finland heeft nu een tweede Scandinavisch land de dienstplicht; Noorwegen en Denemarken hebben deze opgeschort, IJsland en Groenland hebben geen beroepsleger.

Minister van Defensie Peter Hultqvist (sociaal-democraten) laat weten dat de situatie niet moet worden onderschat door (Europese) collega’s en dat velen de ontwikkeling rond veiligheid in de regio na de val van de Muur in 1989 als te rooskleurig hebben ingeschat. Met de beëindiging van de Koude Oorlog was er geen einde aan potentiële dreiging volgens minister Hultqvist (1). Om dat tegen te gaan is de dienstplicht opnieuw ingevoerd.

Het grote eiland Gotland ligt strategisch ten opzicht van de Baltische republieken, Polen en de Russische enclave Kaliningrad. De regio laat al langer weten dat Rusland veel oefeningen uitvoert in de Baltische zee, onaangekondigd door luchtruimen vliegt en andere acties onderneemt die door sommigen als gevaarlijk en provocerend beschouwd zullen worden. De actie van de Zweedse regering is daarom te begrijpen. Zeker ook tegen de achtergrond van de toenemende bemoeienis van Rusland met Midden- en West-Europa. Drie jaar geleden annexeerde Rusland de Krim van Oekraïne en nu verhoogd Rusland zijn manschappen in de Baltische regio en tegen de Finse grens. En dan hebben we het nog niet gehad over cyberaanvallen waarvan de VS zeggen dat Rusland die uitvoert (2). Gelet op de omvang van het Zweedse leger ten opzichte van de Russische patrouilles is elke man of vrouw nodig. Niet alleen als soldaat, maar ook als burgerpersoneel op het departement of bij de geheime dienst.
Met onze Tweede Kamerverkiezingen in aantocht zou het goed zijn om Scandinavië te volgen en ook dit debat weer hoog op de politieke agenda te zetten. Voor onze veiligheid.

(1): Bron: https://www.nytimes.com/2017/03/02/world/europe/sweden-draft-conscription.html?_r=0
(2): Bron: http://www.volkskrant.nl/buitenland/obama-zet-35-russen-het-land-uit-om-cyberaanvallen~a4441484/

Geef een reactie